Ada sesiapa pernah minum air teh tarik iaitu air teh campur susu manis dan dimasak sehingga menghasilkan warna teh yang cantik dan mengeluarkan bau teh yang wangi sehingga satu rumah bau teh dibuatnya.
Perkongsian ini daripada Zaim Ahnaf Sufi yang mengatakan rasa teh yang dimasak ini sangat sedap dan lebih sedap daripada yang dibeli di kedai mamak.
Menurut Zaim lagi, apabila kita menyediakan air teh yang dimasak di atas api ia mampu menghasilkan rasa teh yang sebenar dan anda boleh minum sesuka hati seberapa banyak yang anda inginkan dan perut tidak akan kembung kerana teh berkenaan telah dimasak.
Anda juga boleh cuba resepi yang dikongsikan ini dan setelah cuba pasti anda akan memuji kesedapan teh sebenar. Selamat mencuba!
Bahan-bahan:
Serbuk teh
Susu cair atau pekat
Secubit garam
Air yang secukupnya
Periuk untuk memasak
Cara untuk membuat:
Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam periuk.
Masakkan sehingga betul-betul mendidih untuk penghasilan warna teh dan rasa yang amat sedap serta mengeluarkan bau yang wangi.
Apabila didihan teh tadi sudah cukup pekat boleh masukkan secubit garam untuk mendapatkan rasa lemak dari rasa teh berkenaan.
Juga boleh dicampurkan sepotong halia untuk menambahkan kesedapan teh dan proses pembuangan angin di dalam badan.