Resepi Puding Roti dan Sos Kastard ini sangat ringkas dan mudah untuk dibuat kerana bahan-bahannya mudah didapati. Katanya ia sangat popular di hotel-hotel di seluruh dunia yang menjadikan resepi ini sebagai pencuci mulut.
Bahan-Bahan Puding Roti
- 4 keping roti
- 1 tin susu cair
- 2 biji telur
- 4 sudu besar gula
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 2 sudu besar mentega.
- Sedikit kismis
Cara-Cara Membuat Puding Roti
1. Roti dicarik menjadi sebahagian kecil, disapukan mentega dan disusun di dalam bekas. Taburkan kismis.
2. Dalam bekas yang berlainan, masukkan telur, gula dan esen vanilla, kemudian kacau hingga sebati. Tambahkan susu cair dan kacau adunan sehingga sekata.
3. Tuang adunan ke atas susunan roti. Kukus dengan api yang sederhana selama 20-25 minit.
Bahan-Bahan Sos Kastard
- 2 sudu besar tepung kastard
- 2 sudu besar gula
- 1 tin susu cair
- 1 sudu kecik esen vanila.
1. Campurkan semua bahan; susu, kastad, gula dan esen vanilla.
2. Kacau sehingga tepung sebati (tidak berketul) dan gula hancur. Tapiskan.
3. Masak di atas api perlahan dan dikacau sentiasa. Kacau sehingga adunan ini benar-benar pekat dan masak.
4. Tuangkan sos kastard ke atas puding roti. Hidangkan.
Resepi ini dikongsikan oleh Saudara Zaky Mat Ali melalui laman facebook beliau.
Nmpk simple tapi bukan mudah nk buat
ReplyDelete